VELKOMMEN TIL ORKANGER BY

Christian Thams (1867 – 1948), arkitekt, minister, godseier og konsul bygde omkring århundreskiftet (1890- 1902) BÅRDSHAUG HERREGÅRD som er hjerte i festivalen vår. Herregården ble et hjem for Thams, sin første frue, en belgisk baronesse, og deres gjester.

Noen av dere vil bli kjent med tårnpartiet på herregården der vi har en workshop. Den en preget av jugendstil. Tårnet innehold opprinnelig en 800 – liters kobberkjele som vannreserve i tilfelle brann.

 

Thams overtok Strandheim bruk og utviklet den til å bli en produksjon av ferdighus. Disse var spesialkonstruert for å være ekstra motstandsdyktig mot jordskjelv. Husene ble blant annet eksportert til land i Sør-Europa, India og Nord Afrika. Dere vil under festivalen bli kjent med DAMPHUSET der vi har våre salgsboder/stand.

I dette huset var det plassert dampmaskinene som drev bruket. Maskinene står utstilt på gårdsplassen.

 

Like ved Bårdshaug Herregård vil dere se THAMSPAVILJONGEN. I 1892 fikk Thams i oppdrag å bygge ei norsk stavkirke som skulle brukes som paviljong under verdensutstillingen i Chicago i 1893. Kirka ble bygd på Strandheim Bruk. Stavkirka, eller The Norway Building, som den ble kalt, er i dag den eneste bygningen som er bevart i sin opprinnelige form fra verdensutstillingen i 1893. Siden 1936 har den befunnet seg på innvandrermuseet i Little Norway i Winsconsin. 6. desember i 2014 ble «prosjektet Heimat» etablert med det som mål å kjøpe stavkirka og bringe den hjem til Orkdal. Og nå står den altså her, og vi vil ta den i bruk blant annet til workshops mm.

Under festivalen vil noen av dere også bli kjent med THAMSHAVNBANEN som ble åpnet i 1908. Banen var Norges første smalsporete elektriske jernbane. Den var først og fremst anlagt for å frakte kobberkis fra GRUVENE PÅ LØKKEN VERK. Den ble høytidelig åpnet av H.M. Kong Haakon VII, som også var æresgjest under åpningsfesten på Bårdshaug Herregård i 1908. Som dere sikkert skjønner er festivalen fast forankret på historisk grunn i Orkanger. Det er vi stolt over. Slik ønsker vi å knytte historien opp mot vår tids strikkekultur og innovasjon. 

I Thams beste ånd ønsker vi dere alle velkommen til en historisk strikkehelg.

I dag lever vi i en by med mye fest og moro

https://www.youtube.com/watch?v=5KGXwyI7DW4

 

https://www.facebook.com/watch/?v=2134331733540972

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Foto: Orkanger aktivum nettside

Vi anbefaler en tur i sentrumsgaten der dere finner noen nisjebutikker, serveringssteder, lokalene til Orkdal kunstforening mm.

Vi kan også tilby en tur rundt «elvepromenaden» en tidlig morgen, eller sen kveld før dere går til køys. Den er merket, og dere krysser elven over Gjølme bru. Turen tar ca. 15 minutter i rolig tempo.

orkangerby6.jpg
orkangerby1.jpg

Lyst på et bad i et topp moderne innendørs badeanlegg? Anlegget ligger i gangavstand fra festivalområdet og er nabo til hallen der vi har stand og catwalk.